Opis
Zawartość substancji aktywnych:
para-nitrofenolan sodu (4-nitrofenol w postaci soli sodowej ) – 0,3%
orto-nitrofenolan sodu (2-nitrofenol w postaci soli sodowej ) – 0,2%
5-nitrogwajakolan sodu (2-metoksy-5-nitrofenol w postaci soli sodowej) – 0,1% (związki z grupy po-chodnych nitrofenoli).
Sposób działania:
Rośliny potrafi ą samodzielnie przystosować się do niekorzystnych warunków dla wzrostu i rozwoju, uruchamiając szereg szlaków metabolicznych. Jednakże reakcja roślin jest często niewystarczająca i trwa zbyt długo, co przekłada się na obniżenie wysokości i jakości plonu. Substancje aktywne Asahi SL – związki fenolowe uczestniczą w wielu zasadniczych procesach metabolicznych
jako substraty, aktywatory, katalizatory i induktory. Działanie Asahi SL polega na wspomaganiu naturalnie zachodzących procesów, sprawiając, że reakcja roślin jest bardziej energiczna.
Bezpośrednim, udowodnionym naukowo efektem działania Asahi SL w roślinie jest:
1. Większa ilość energii dostępna roślinie
Źródłem energii w komórkach roślinnych jest reakcja chemiczna ATP » ADP.
Dzięki Asahi SL energia powstaje łatwiej i w większej ilości.
Więcej uwolnionej energii oznacza łatwiejsze pokonanie stresu.
2. Szybszy przepływ molekuł w komórce i pomiędzy tkankami w roślinie
Składniki Asahi SL powodują rozrzedzenie cytoplazmy, czyniąc przepływ
molekuł w komórce znacznie szybszym.
Sprawniejszy przepływ molekuł w komórce to szybsza reakcja rośliny na warunki stresowe.
3. Stabilizacja produktów reakcji biochemicznych
Składniki Asahi SL biorą udział w powstawaniu lignin wyściełających ściany komórkowe.
Dzięki temu komórki i całe rośliny są w mniejszym stopniu narażone na niesprzyjające warunki zewnętrzne.
4. Bardziej efektywna regulacja hormonalna
Hormony roślinne odpowiadają za przekazywanie informacji. Po zastosowaniu
Asahi SL zwiększa się ilość auksyn, a także wzrasta liczba receptorów auksyn.
Wyższa liczba hormonów roślinnych i ich receptorów oznacza efektywniejsze przekazywanie informacji w roślinie.
W zależności od potrzeb i warunków zewnętrznych rośliny mają możliwość wykorzystania każdego z mechanizmów oddzielnie lub wszystkich jednocześnie.
Efekty stosowania
-wzrost liczby zawiązanych owoców, przede wszystkim z pąków centralnych
-większe owoce
-wyższy plon
-wyższa tolerancja na niskie temperatury i inne niekorzystne czynniki środowiska
-poprawa jakości zawiązywanych pąków na rok następny
-wysoka kondycja drzew
-wyższa skuteczność przerzedzania chemicznego
-efektywniejsze wykorzystanie nawozów pozakorzeniowych
Środek powoduje przyspieszony bujny wzrost roślin, wydłuża okres owocowania oraz ma wpływ na wyższe plonowanie oraz polepszenie jakości plonów.
Zakres stosowania, terminy, dawki:
1. ROŚLINY ROLNICZE
Burak cukrowy, kukurydza , rzepak.
Zalecana dawka: 0,6 l/ha.
Zalecana ilość wody: 300 l/ha
2. ROŚLINY WARZYWNE
Ogórek, pomidor, por, seler, marchew.
Zalecana dawka: 0,5 l/ha lub stężenie: 0,1% (100 ml środka w 100 1 wody).
Zalecana ilość wody: 500 l/ha.
3. ROŚLINY SADOWNICZE
Jabłoń, porzeczka, malina, truskawka.
Zalecana dawka: 0,5 l/ha lub stężenie: 0,1% (100 ml środka w 100 1 wody).
Zalecana ilość wody: 500 l/ha.
4. ROŚLINY OZDOBNE POD OSŁONAMI
Sadzonki cisa, cyprysika, pelargonii i niecierpka.
Zalecane stężenie: 0,1% (100 ml środka w 100 l wody).
Zalecana ilość wody: 10 1/100 m2.
Opryskiwać dokładnie całe rośliny w dowolnie wybranej fazie rozwojowej rośliny uprawnej, 1 -3 razy w sezonie wegetacyjnym. Najbardziej wskazane jest zastosowanie środka w warunkach nie sprzyjających wzrostowi i rozwojowi rośliny (uszkodzenia środkami chemicznymi, wskutek suszy, przymrozków, posadzenia).
Okres karencji (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji) – nie dotyczy
Okres prewencji dla ludzi, pszczół, zwierząt (okres zapobiegający zatruciu) – nie dotyczy
Zachęcamy także do odwiedzenia naszego Facebooka PPH Stampol!
na którym stale wrzucane są nowe materiały dotyczące naszych produktów.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.